Suus & Rana

Een mooi moment de aankondiging van het nest.  Dan kunnen de voorbereidingen beginnen en gesprekken met aspirant eigenaren om de juiste match te maken voor de pupjes. Maar natuurlijk gaat hier heel veel aan vooraf. Suus hebben we zelfs uit Frankrijk gehaald ,niet omdat wat je ver haalt lekker is ,maar in dit geval wel het broodnodige variatie aan genen heeft. Daarnaast zei ons gevoel toen we de laatste 2 pups van nest van 8 teefjes zagen in de video dat we dit moesten doen. Dus paar dagen later zaten we in de auto op weg naar Normandië .  En daar begint dus verhaal van dit nest. 

Suus is voor haar dekking 2x loops geweest . Niet zoals meeste Saarlooswolfhonden met jaar ertussen maar met half jaar . We hadden dus gedacht dat haar loopsheid in Februari zou zijn . De voortekenen begonnen dan ook al in najaar. Reuen gek maken ,uitsloven ,vrij druk. Veel plasjes overal. Sleetje rijden . Wat onzindelijkheid in huis (hebben tot nu toe veel teven bij ons gehad voor loopsheid) . Gezorgd dat de ECVO testen gedaan waren begin van de maand en dan wachten op de dingen die komen gaan. Omdat dekreu Rana gewoon bij ons woont is dat makkelijk . 

Maar tijd verstreek ,voorjaar kwam met rasse schreden ,diverse hondenshows en weekenden zouden plaatsvinden ,waarvoor we pas op laatste moment inschreven  ,omdat we maar aan het wachten waren. Rondom werden alle teven loops en gedekt ,maar Suus vond het wel best.

30 Mei Hemelvaart Clubmatch meegedaan en dat weekend eindelijk loops. 

Paar dagen voor dekking . Alles nog vrij rustig. Het lijkt dan soms of loopsheid niet doorzet ,maar is vrij normaal. 
19 Juni is dan eindelijk de dekking . In de ochtend en de avond ,2 koppelingen ,ieder van 20 minuten. Ze hebben het wel alleen gedaan ,maar  toen ik eerste zielige piepen van Suus hoorde , waarvoor het natuurlijk 1e keer was ben ik gaan helpen . Koppelingen zo lang verbaasde me ,want bij 2 eerdere dekkingen zat Rana amper gekoppeld . De volgende ochtend was het zelfs koppeling van 30 minuten .
Het wachten kon beginnen . Na 30 dagen echo maken .

19 juli ECHO MAKEN ! 
Jawel dragend en minimaal 4 pups te zien . Nu is het echt en kunnen voorbereidingen beginnen .

5 weken na dekking . Al aardig bol buikje .
 6 weken na 1e dekking .

1 Augustus 2019  6 weken . Nog 3 te gaan volgens onze telling vanaf dekking . De Dierenarts gaat van ander tijdstip uit ,die van progesteron hoogte en dus ovulatie . Dan zou het nog maar 2,5 week zijn ,want is datum 18 augustus . Die van ons dus 23 . We wachten het af. Vaak eet ze in de ochtend niet. Maar middag en avond haalt ze dat in. Ze is niet echt actief meer . Wil ook beslist niet meer zonder andere hond buiten lopen. Hangt ook heel erg aan ons . Het begint echte moeke te worden en loopt lekker te schommelen . Heerlijk om te zien.

Stamboom van papa Rana ,zoals te zien officieel Cana .

De pups krijgen een FCI stamboom  uitgegeven door Raad van Beheer .

Dit houd in dat je als fokker aan allerlei eisen moet voldoen te vinden om een nestje te krijgen . Daarnaast zijn er ook nog regels speciaal voor het ras. Deze gegevens worden allemaal bijgehouden in een database en zijn dus ook openbaar te controleren voor een groot gedeelte . Maar goede fokker geeft alle informatie en testuitslagen op papier mee aan pupkoper.

Dit is ook de reden dat een rashond met stamboom duurder is als een kruising of zelfs rashond waar geen stamboom bij wordt aangevraagd.
Verschil in prijs zit hem dus niet in aanvraag van zo’n papiertje (dat papiertje op zich kost rond 100 euro inclusief chip die elke hond moet hebben ) maar in de vele testen en onderzoeken die de fokdieren ondergaan. Dit om de kans zo klein mogelijk te maken zieke dieren te fokken . Hoewel dat natuurlijk nooit uit te sluiten is. Wetenschap is ver ,maar 100% gezondheid kan niemand garanderen . 

Daarom vragen wij dus 1250 euro voor de pups . (buitenland ,dus houden tot 15 weken ,inclusief rabiës vaccinatie ,export pedigree 1500 euro )

9 augustus , tijd gaat rustig voorbij . Suus eet en slaapt. Pups zijn sinds een paar dagen aan het spelen in haar buik lijkt wel. Bij de pony’s loopt ze rondje en gaat dan bij de kippen onder de braamstruiken liggen tot we weer naar huis gaan. Reuen doen mee rustig aan. Wordt er zelf ook rustig van.
09-08-2019
13 augustus. Veel meer als buikfoto’s kan ik niet maken op het moment . Ze sjokt en ligt. Is 7 kilo aangekomen sinds echo/loopsheid . Ze eet redelijk. Vaak kleine maaltijden .Is vrolijk en aanhankelijk . We wachten met z’n allen op de dingen die komen gaan .
VD Scheldeschorre elftal 18-08-2019

18 Augustus om 00.25 is het zover ,nadat even daarvoor haar water was gebroken ,begon ze te persen. We wisten van de foto dat het een stuitbevalling zou worden en nr. 1 moet de we vrij maken en bleek ook nog een kanjer van een teef te zijn van 460 gram. Ze is begonnen op het leren bankstel ,waar ze altijd zo lekker naast me lag de afgelopen avonden/nachten. Want we waren al paar dagen volop in spanning omdat 14 augustus haar temperatuur was gedaald. Na een gil van Suus en even hulp van mij kwam dan plop de 1e pup.

Na pup 2 hebben we toch even met wat druk haar zover dat ze in haar werpkist verder gaat. 
Het werd een spannende lange nacht ,maar toch voor aantal pups ook wel weer snel. Want om 9.30 was daar pup nr.11 .

Het zijn 6 teefjes en 5 reuen. 2 Reutjes zijn wat klein en geven we extra aandacht .Beetje helpen zo hier en daar met aanleggen,zodat ze niet vermorzeld worden door de grote bulldozers .
De gewichten waren tussen 240 en 490 in. En dus alleen de 2 reutjes onder de 300. 

Als ik dit schrijf zijn we dag verder. DA heeft allen op dit moment gezond verklaart en alles is goed aangekomen 1e dag . 

20 augustus . Goed geslapen ,bijna allemaal goed aangekomen ,lekker schoon weer in de kist. Met mama die de wacht houd.

Donderdag 22 augustus ,we gaan 5e dag in . Alle pups zijn vrij van de diarree/dunne ontlasting  ,wat vrij normaal is eerste dagen ,vanwege op gang komen darmstelsel. Daarnaast had Suus vaak de puf niet om echt alles te poetsen ,wat ook resulteerde in vieze ondergrond .
Vanochtend was alles nog schoon ,op wat uitvloeiplekken van Suus na ,maar dat is ook al veel minder . Ze gaat ook eindelijk wat beter eten. Maar melk is goed ,want pups groeien gestaag . Denk dat er vandaag wel 1 over de 700 gram heen gaat.
Zeker voor zo’n groot nest doen ze het eigenlijk geweldig. Groeien net zo hard als het nest waar papa Rana uit komt en die waren met 6. Hij was bij geboorte trouwens 495  gram. Nu fikse kerel van 75 cm en 47 kilo .
Maar geboortegewicht wil niks zeggen over de grote die pups krijgen.

Had in vorig nestje een pup van 270 gram ,teefje, die is ruim 70 cm geworden en geloof 40 kilo .

Dit is zo mooi om te zien als je wakker wordt .

22 augustus , de eerste nacht dat ik niet steeds ben gaan omleggen aan tepels. Gisteren was alles wel zover aangekomen ,dat ik het er maar op waagde. Was dus spannend wegmoment. Maar gelukkig alles was aangekomen, hoewel juist de grootste niet zoveel. Wijt dit een beetje aan hun verwoede pogingen om te lopen . Gisteren waren dat er 2 ,vandaag gingen er nog 2 meedoen. Dat vreet natuurlijk energie. Het is natuurlijk toch al werken voor je eten met zijn allen en dat is te zien. Geen puppy vet ,maar worden nu al gespierde hondjes . Nog paar daagjes dan gaan oogjes open en is het gedaan met de rust . 

Suus doet het nog steeds goed. Gaat elke dag wat beter eten en verder houd ze zich rustig. In hoeverre je het natuurlijk rustig kan noemen met 11 zuigende monsters.

Mijn moeder heeft voorzichtig ook even mogen kijken vandaag. Die heeft geen internet en had dus nog zelfs geen foto’s gezien .Maar ging goed.


Het verschoonmoment . Alles even in de voorkamer en kan hun kist even schoonmaken. Stelt niet zoveel voor. Alles wordt nog opgeruimd door Suus .Die dit de 1e keer heel spannend vond ,maar nu gewoon op de bank ging liggen toekijken
24 augustus , een week geleden zaten we nog in spanning ,nu groeit het allemaal zo lekker door. Soms even eentje in de gaten houden en wat meer ruimte geven aan een tepel ,maar dan zit de groei er ook meteen weer in. Ondertussen gaat Suus langzaam wat meer eten. Paar keer per dag krijgt ze puppymelk te drinken ,een eitje ,kippenonderpootje (dus alleen loopgedeelte) vind ze heerlijk ,brokken, haar gemalen vlees wil ze nog niet zo eten. Waarschijnlijk teveel orgaanvlees en na al die placenta’s is dat iets minder.

Start nieuwe pagina voor week 2 .